Johan B. Mjønes: ”Fortellingen om sju bål”

mjønes

 

I går kveld var jeg på lanseringsfesten av denne boken ”Fortellingen om sju bål” (Aschehoug 2013). Forfatteren startet sin presentasjon med å si at dette er ”den beste norske indianer-romanen utgitt så langt i 2013!” Og det er jeg enig i.   I dag har jeg lest den 400 siders lange boken sammenhengende. Så god var den.

 

Min kjennskap til indianernes historie er nesten begrenset til Hjortefot, Sølvpilen, Månestråle og Falk, ispedd noen historiske fakta  fra skole – og studietid. Så kunnskapsnivået mitt var relativt magert.

 

Ideen virker i utgangspunktet ganske søkt. Hvorfor skal en nordmann skrive om indianernes historie i Sør-Dakota? Hva kan han bidra med? Ganske mye viser det seg.

 

Mjønes forteller om enkelthendelser i møtet mellom hvite og indianere fra 1493 til 1973. Dette er grusomme historier om gruppevoldtekter, skalpering og massakrer. Han forteller episodene gjennom blikkene til de hvite overgriperne; soldater og offiserer. Han skildrer hvordan disse oppfattet sin egen rolle, sin misjon og hvorfor det var nødvendig å drepe indianerne for fote. Mesterlig skrevet. Brutalt og nøkternt på samme tid. Enkelthistoriene blir stående for seg selv, men danner likevel en helhet gjennom boken.

 

Parallellt med denne historien møter vi Mary og Russell, to unge indianere som begge to opplever grusomme hendelser i livet sitt. Russell får ødelagt en lovende idrettskarriere og mister stipendiet sitt på universitetet, mens Marys lille datter dør. Mary og Russell var barndomsvenner og de blir begge med ulike motiv opptatt av å finne hverandre igjen. Dette er en lang og kronglede reise. Mjønes klarer å formidle mye om indianernes situasjon i dag gjennom Mary og Russels historier. Om reservatene, arbeidsledigheten, ritualer, drømmetyding, natur, hjortemennesker, blodkategorier, politikk og utnyttelse. Også Statoil spiller en rolle i denne historien.

 

Mjønes skriver sanselig og konkret. Det er lett å se for seg menneskene, stedene, luktene i historien. Noen ganger bikker det over til det klisjemessige, men ikke så mye at det forstyrrer historien.

 

Ved endt lesning, sitter jeg både igjen med større kunnskap og forståelse av indianernes begredelige livssituasjon og en god litterær opplevelse.

 

Dette er Johan B. Mjønes sin tredje roman. Han har fått gode kritikker for sine to første romaner, men er ennå ikke allemannseie i Norge. Dette er i hvert fall en god gammeldags page-turner, så alt burde ligge til rette for mange lesere.

 

2 kommentarer

  1. Dette virker som en spennende bok.:) Leste om den i katalogen til forlaget i går faktisk.

  2. Den er blodfersk og veldig god synes jeg. Både innholdsmessig og språkmessig. Lærte masse også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Lesehesten

En bokblogg

Draumeverda

Frøken Vims bloggar om bøker ho les

"ENHET ER ALL SKJØNNHETS FORM" /St.Augustin/

Marta Breens blogg

Hele Norge baker ikke

Utejenter

"The greatest gift is a passion for reading. It is cheap, it consoles, it distracts, it excites, it gives you knowledge of the world and experience of a wide kind. It is a moral illumination.” Elizabeth Hartwick. Se også facebook.birgittesbok.com

lostintheskyofebooks

Just another WordPress.com site

"The greatest gift is a passion for reading. It is cheap, it consoles, it distracts, it excites, it gives you knowledge of the world and experience of a wide kind. It is a moral illumination.” Elizabeth Hartwick. Se også facebook.birgittesbok.com

MadDam

"The greatest gift is a passion for reading. It is cheap, it consoles, it distracts, it excites, it gives you knowledge of the world and experience of a wide kind. It is a moral illumination.” Elizabeth Hartwick. Se også facebook.birgittesbok.com

Bokpyrens lesedagbok

"The greatest gift is a passion for reading. It is cheap, it consoles, it distracts, it excites, it gives you knowledge of the world and experience of a wide kind. It is a moral illumination.” Elizabeth Hartwick. Se også facebook.birgittesbok.com

Reading Randi

"The greatest gift is a passion for reading. It is cheap, it consoles, it distracts, it excites, it gives you knowledge of the world and experience of a wide kind. It is a moral illumination.” Elizabeth Hartwick. Se også facebook.birgittesbok.com

Artemisias Verden

"The greatest gift is a passion for reading. It is cheap, it consoles, it distracts, it excites, it gives you knowledge of the world and experience of a wide kind. It is a moral illumination.” Elizabeth Hartwick. Se også facebook.birgittesbok.com

"The greatest gift is a passion for reading. It is cheap, it consoles, it distracts, it excites, it gives you knowledge of the world and experience of a wide kind. It is a moral illumination.” Elizabeth Hartwick. Se også facebook.birgittesbok.com

CSANGOLICIOUS

LOVEFOODACTUALLY

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Følg meg

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 79 andre følgere

%d bloggers like this: